Tejfölös kekszes süti
Férjem jó ideje mondogatta, hogy kolléganője milyen finom kekszes tejfölös sütit szokott készíteni. Egyszer receptnézegetés közben megláttam Citromhab oldalán a receptet, és míg ő elment meccset nézni, és meglepiből elkészítettem neki.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a vaníliával elkeverjük.
Egy kb 24x36 cm-es tepsibe lerakunk egy sor kekszet, és rásimítjuk a tejföl felét. Ezt követően még egy sor keksz, majd rá a tejföl másik fele, végül még egy sor keksz.
A zseléhez kevés üdítőben feloldjuk a pudingport, a többit felforrosítjuk és hozzáöntjük a pudingos részt és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Azonnal a süteményre öntjük és elsimítjuk.
Párom mondta, hogy a kolléganője szokott gyümölcsöt is rátenni. A ribizli savanykás ízével különösen finom. Legközelebb kipróbálom úgy is.
Hűtőbe tesszük, másnap lehet szeletelni, amikor a keksz teljesen megpuhul.
A sütemény nagyon finom, gyorsan és sütés nélkül elkészíthető, ami ebben a nagy melegben nem utolsó szempont.
Kefíres meggyes süti
Hozzávalók:
1 doboz=0,2 dl-es mérőpohár
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba teszem és robotgéppel simára dolgozom. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm a kikavart tésztát, megszórom a kimagozott, lecsepegtetett meggyel és elõmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 30-40 percig sütöm.
(Készíthetõ kétszínû tésztának is. Ekkor az összekevert tésztának a felét a tepsibe öntöm, a másik felébe kakaót teszek és ezzel a tésztával csurgatom meg a tepsiben lévõ tésztát, majd a meggy következik.)
Akár ennek a fajta sütinek is lehetne "8 perces kefíres süti" a neve, mivel kb. ennyi idő alatt ezt is össze lehet rakni, és ugyanúgy készíthető más gyümölccsel is.
Túrós pohárkrém
Hozzávalók:
Elkészítés:
A túrót tejföllel és porcukorral összekeverjük. A tejszínt felverjük, majd a túrós krémhez adjuk. A babapiskótát összetördeljük. A poharakba teszünk a túrókrémből, utána babapiskóta - túrókrém - gyümölcs (én fagyasztott szedret használtam) - túrókrém - babapiskóta - túrókrém - gyümölcs - túrókrém sorrendben. Ebből az adagból négy pohár (2-2,5 dl-es) desszert jött ki.
Gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, könnyű desszert.
Forrás: itt.
8 perces túrós
Hozzávalók:
1. tálba:
2. tálba:
tetejére:
Elkészítés:
Összekeverjük a hozzávalókat mindkét tálba külön-külön. Margarinnal kikenjük a tepsit. A lisztes rész 1/3-át beleszórjuk a tepsibe, utána a túrós massza felét szétkenjük a tepsiben, jön a következő 1/3 lisztes rész, majd a túrós massza 2. fele, végül az utolsó 1/3 lisztes keveréket is beleszórjuk a tepsibe. Majd az egészet meglocsoljuk az olvasztott margarinnal.
180 fokon szép aranybarnára sütjük (kb. kicsit több, mint fél óra).
Ez a recept hihetetlenül egyszerű, és nagyon finom.
Én a receptet Győrka barátnőmtől kaptam, ő pedig azt hiszem, hogy kolléganőjétől. Köszönet nekik érte!
Fahéjas vajaskeksz
forrás: itt
Hozzávalók:
Elkészítés:
A puha (olvasztott) vajat habosra keverjük a kétféle cukorral és sóval, hozzáadjuk a tosájt, és alaposan kikeverjük. A többi hozzávalót is belekeverjük. Mikor jól összedolgoztuk, a tésztát folpackba csomagolca 3/4 órára a fagyasztóba tesszük. A tésztát a hűtőből kivéve, átgyúrjük, és lisztezett felületen 4-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk (én is a www.izmorzsak.blogspot.com-on leírt módon készítettem sütipecsétet, és azzal díszítettem a kekszeket.) 180 fokra előmelegített sütőben mérettől függően kb 8-12 perc alatt készre sütjük. (Akkor vegyük ki, mikor a szélük éppenhogy barnulni kezd.)
Medvehagymás tócsni
forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/medvehagymas-tocsni.html
Hozzávalók (személyenként)
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, és kislyukú reszelővel lereszeljük. A reszelt krumpliba a többi hozzávalót belekeverjük. Serpenyőbe olajat melegítünk, és egy evőkanál segítségével halmokat rakunk a serpenyőbe, amit a kanál segítségével elnyomkodunk. Lassan megsütjük a krumplikorongok egyik, majd másik oldalát. Tejföllel (akár medvehagymás tejföllel) és sajttal is fogyaszthatjuk.
Spagetti Carbonara
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tésztát főzd ki. Közben a gépsonkát vágd vékony hosszúkás szeletekre, én egy kis olajon meg szoktam pirítani előtte. A sajtmártáshoz a megolvasztott margarinnal csinálj világos rántást, majd a tűzről levéve lassan öntsd fel a forró tejjel, s keverd simára. Sózd, tegyél bele őrölt szerecsendiót, majd a tűzre visszatéve lassan főzd, amíg be nem sűrűsödik. Közben add hozzá a reszelt sajtot és a sonkát is. Én mikor van otthon tejszín, vagy főzőtejszín, még azt is szoktam a mártáshoz keverni, és úgy még krémesebb. Mivel könnyen besűrűsödik a mártás, ezért melegítéskor szoktam még tejjel "hígítani".
Fűszeres forró csoki
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés:
A tejet a fahéjjal és a csillagánizzsal felforraljuk, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. Addig keverjük, míg a csoki fel nem olvad. Majd eltávolítjuk a fűszereket, és a frró csokit bögrékbe öntve tálaljuk.
Fekete-erdő torta
Piskota
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral robotgéppel felverem. A lisztet a sütőporral kakaóval összekeverem, majd hozzákeverem a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Majd óvatosan kanállal keverve a tésztába belekeverem a felvert tojásfehérjét.
180 fokon 50 percig sütöm.
Töltelék
Hozzávalók:
Elkészítés:
A meggylevet a pudingporral és a cukorral állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve beleszórjuk a kimagozott meggyet.
A zselatint 1 dl vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. A tejszínt kemény habbá verjük, majd belecsorgatjuk a zselatint. A meggyes és tejszínes masszát külön-külön habzsákba töltjük (vagy kanál segítségével rakjuk rá a piskótára).
A piskótát három lapba vágjuk. Az alsó lapra a tölteléket körben csíkonként váltakozva, egyforma magasságban rányomjuk vagy rárakjuk a kanál segítségével, úgy, hogy a tejszínesből valamennyi krém maradjon (a külsö kört kezdhetjük a tejszínes krémmel.) Ráhelyezzük a második tortalapot, és megismételjük a folyamatot. Majd rátesszük a harmadik tortalapot, a félretett tejszínes krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. Hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megdermedjen. Végül a torta oldalát és tetejét is csokiforgáccsal díszítjük, majd a tetejét tejszínhabbal és meggyszemekkel díszíthetjük.